Lähdin aamulla toiveikkaana liikkeelle, suunnitelmanani oli ajaa paikallisella förillä eli Staten Islandin lautalla edestakaisin ja koluta sitten kauppoja. Pahaksi onneksi 1-juna ajoi vain 14. kadulle asti eikä suoraan lauttaterminaaliin, kyseessä oli joku helmikuun viikonloppurajoitus. No mitäpä siitä, ajattelin, kävely tekee varmaan ihan hyvää. Retkeilin siis ensin Greenwich Villagessa, jossa talot oliva jokseenkin yhtä kälyisiä kuin Harlemin alkuperäiskuosissaan olevat talot, tosin runsas ravintoloiden määrä kieli varmaan jollain tasolla vauraammasta ja menevämmästä asukaskunnasta kuin kotinurkilla. Sää kävi huonoksi, alkoi sataa ja hakeuduin "kun nyt ollaan tässä lähellä" pällistelemään Wall Streetiä ja kaupungintaloa muiden turistien tavoin. Eksyin Borders-kirjakauppaan (pelkkää scifiäkin oli monta hyllymetriä, saati sitten sitä normaalimpaa osastoa) ja Daffy'siin (tyyliniekan paratiisi, jos osaa seuloa jyvät akanoista) määräämättömäksi ajaksi ja sitten olinkin jo melkein lauttaterminaalissa. Rakennus oli suuri ja siisti, ilmeisen uusi. Sieltäkin löytyi kahvia ja leivonnaisia, alkaa jotenkin tuntua siltä, että tämä kaupunki pyörii pahvimukikahvilla, koska sitä on tarjolla sadan metrin välein. Opiskelijasyöttölöiden kertakäyttöastiakulttuuri on myös oma lukunsa, eivätkö ihmiset halua juoda oikeasta mukista tai syödä ruokailuvälineillä, joilla voi oikeasti leikatakin?

Vapaudenpatsas on nyt siis nähty, Ellis Island kiinnostaa kyllä vielä, koska paikka näyttää linnoitukselta. Tervetuloa vaan Amerikkaan kaikki. Liekö mikään muuttunut niistä ajoista. Lautta oli iso ja kuulutuksia toistettiin niin monta kertaa, että kaikki varmasti ymmärsivät poistua lautasta molemmissa päissä. Jokin satamaristeily voisi myös olla paikallaan, opaskirja suositteli päiväretkeä Staten Islandille, jos hinaustyöskentelyn seuraaminen kiinnostaa. Näin yhden valopoijun, mutten osannut päätellä siitä yhtään mitään. Muita viittoja ei näkynyt.

Seuraavaksi tein ns. vanhanaikaiset ja menin express-junaan metrossa paikallisversion sijasta. Columbus Circlen (59. kadun) jälkeen A-juna pysähtyy seuraavan kerran 125. kadulla Harlemissa. No enpä ollut siitä moksiskaan, olin jo aikaisemmin ajatellut käydä katsastamassa 125. kadun ostostarjonnan, koska löytyyhän sieltä H&M ja perinteiset jenkkiostariketjut. Ostin takin, koska täällä on liian lämmin toppatakkihäröilyyn ja valkoinen kevättakki saa vielä odottaa nykyistäkin lämpimämpiä säitä. Alkoi sataa oikein kunnolla ja ihmisiä oli paljon, kaupoissa huudettiin, koska musiikki oli niin kovalla. Alkoi väsyttää ja katsoin parhaaksi palata takaisin metroon ja ajaa pari pysäkinväliä 110. kadulle. Kävin kaupassa ja valmistin ensimmäistä kertaa lämmintä ruokaa visiittini aikana. Seudun marketit alkavat olla jo hanskassa, D'Ag lienee halvin kanta-asiakaskortteineen, Central lähin niistä kaupoista, joissa on kelvollinen vihannestiski.

Väsyttää. Tosin ajattelin korkata tänään ostamani pokkarin, jos vaikka saisi luettua.