Vietin eilen varsinaisen kulttuuripäivän esiinnyttyäni(!) ensin People's Poetry Gatheringissä ja menemällä illalla Brooklyniin katsomaan opiskelijaseurassa Gotham Girls Roller Derbyä.

Runofestari oli kaikin puolin mittava, esiintyjiä tai esiintyjäryhmiä oli yli 40, alkaen aina Robert Blysta tuntemattomampiin resitoijiin asti. Hra T:n johtama suomenkielisiä runoja keväästä esittänyt ryhmämme sai osakseen pienen, mutta kiinnostuneen yleisön. Muusta tarjonnasta näin itse baskiksi improvisoineet vanhat herrat. Improvisoitu runonlaulu on baskitraditio, jossa lauletaan vuorotellen nelijakoisia lauluja siten, että vuoro vaihtuu aina säkeen tai säeparin jälkeen (tässä tilaisuudessa improttiin pareittain tai kolmestaan, herroja oli yhteensä viisi). Improvisaatio eteni niin, että yleisöltä pyydettiin aihe (esim. baski Nykissä, mitä teit eilen illalla tms.), aloittava laulaja pohti minuutin ja lauloi ensimmäisen säkeen, ja vuoro vaihtui laulajalta toiselle, kunnes tarina oli kerrottu joko neljässä, kahdeksassa jne. säkeessä. Melodiat olivat kansanlaulutyyppisiä ja duurissa. Laulun loputtua muistiinpanoja tehnyt juontaja konsekutiivitulkkasi laulun juonen.

Illalla menin Brooklyniin katsomaan roller derbyä, jossa punkhenkiset nuoret naiset luistelevat kilpaa 70-luvun nelipyöräisillä rullaluistimilla. Seuralaiseni oli järjestänyt ringsidepaikat, jonne välillä tuli eukkoja syliin radalta, mutta ainahan roiskuu kun rapataan. Kyseessä on joukkuelaji, jossa luistellaan 2x30 minuutin mittaista erää kokonaispeliajan periaatteella. Joukkueita on kaksi ja tavoitteena on estää vastustajan ns. nopeaa puikkelehtijaluistelijaa etenemästä. Aina kun puikkelehtija, jota muut joukkuetoverit auttavat eteenpäin, pääsee puolustajamuurista läpi, joukkue saa pisteen. Taklata sai muttei pitää kiinni. Aitoon jenkkityyliin meteli oli päätähuumaava, halftime showna oli hulavanne-esitys (näytti oivalliselta core-voimistelulta), jäähyaitioon pistettiin hiiltyneitä puikkelehtijoita ja yleisö eli voimakkaasti mukana ei vähiten kahden suulaan selostajan ansiosta. Manhattan Mayhem voitti Bronx Gridlockin, piste-ero ei ollut suuren suuri, mikä luettakoon Gridlockin ansioksi, koska peli oli joukkueen debyytti GGRD -sarjassa. Suosittelen visiittiä roller derbyyn kenelle tahansa, joka pitää aggressiivisista naisista ja punkhevistä, sarjoja pyörii kaikissa osavaltioissa.